Nowa Jadłonomia Roślinne przepisy z całego świata

Marta Dymek

Nowa Jadłonomia Roślinne przepisy z całego świata

31,57

 

Nowe, poręczne wydanie superbestsellera!
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni.
Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami.
Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze.
Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia (Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine”. Jej teksty publikowano też w „Magazynie Smak”, „Kukbuku” i „Gazecie Wyborczej”, a także w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy”. Na kanale Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek.

Marginesy
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2018-10-19

ISBN: 978-83-659-7386-3

EAN: 9788365973863

Liczba stron: 272

Format: 16.5x21.0cm

Cena detaliczna: 49,90 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem

Inni klienci sprawdzali również

2864

28,64 zł - najniższa cena 46,20 zł - cena detaliczna
Do koszyka

9.3 / 10 (4 oceny)

1544

15,44 zł - najniższa cena 24,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

6.5 / 10 (22 ocen)

3914

39,14 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

Inne książki tego autora

8.1 / 10 (320 ocen)

4826

48,26 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

8.4 / 10 (360 ocen)

4334

43,34 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

9.0 / 10 (1 ocena)

4334

43,34 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

4334

43,34 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka