Komentarze nie są potwierdzone zakupem
Wydanie w mniejszym, bardziej poręcznym formacie. Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę.
Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera Nowa Jadłonomia (Marginesy 2017). Od dziesięciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon.
Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi, a od 2015 roku prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek.
W 2019 roku została ambasadorką kampanii RoślinnieJemy. Wierzy, że każdy, kto chce, może jeść bardziej roślinnie.
Kuchnia wegańska według Marty Dymek to odwaga - odwaga do odkrywania nowych smaków, do odchodzenia od tradycyjnych, znanych już nam wszystkim przepisów. W Jadłonomii po polsku autorka pokazuje, że gotowanie bez użycia produktów odzwierzęcych nie musi być trudne ani skomplikowane. Wręcz przeciwnie, może być ekscytujące i pełne inspiracji!
Dymek, znaną miłośniczką kuchni roślinnej, udaje się tym razem odświeżyć polską kuchnię. Używając sezonowych owoców i warzyw, nasza kulinarka proponuje sześć rozdziałów, zgodnych z sześcioma porami roku, zwracając uwagę na często pomijane przedwiośnie i przedzimie. Każda z tych części roku ma swoje unikalne składniki, które, jak pokazuje Dymek, można wykorzystać do przygotowania pysznych, wegańskich wersji tradycyjnych potraw. Bezmięsne dania, które z pewnością zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
""Jadłonomia po polsku"" to nie tylko zbiór przepisów, ale także praktyczny poradnik dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią roślinną. Dymek udowadnia, że jest to możliwe i daje konkretne wskazówki, jak to zrobić.
Czy wiedzieliście na przykład, że latem do rosołu warto wrzucić bób? Albo że można zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia? A co powiecie na bigos z dodatkiem słodkiej dyni? Takie i wiele innych pomysłów na wegańskie dania, zainspirowane polską kuchnią, znajdziecie w tej książce.
Dla tych, którzy szukają więcej informacji na temat diety roślinnej, Dymek rekomenduje również ""Misę Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat"". Zawiera ona jeszcze więcej porad i wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania, a także pełen przepisów na smaczne, wegańskie posiłki. Marta Dymek pokazuje, że kuchnia roślinna może być nie tylko zdrowa, ale i smaczna. A co najważniejsze - dostępna dla każdego!