Dzika strona jedzenia

Jo Robinson

Dzika strona jedzenia

7.9

(15 ocen) wspólnie z

39,90

Książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki.

Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność.

Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców - by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.

Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż.

Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2016-05-25

ISBN: 978-83-654-4289-5

EAN: 9788365442895

Tytuł oryginalny: Eating on the Wild Side

Liczba stron: 372

Vivante

Format: 165x240mm

Cena detaliczna: 39,90 zł

Tłumaczenie: Zuzanna Kaszkur

Rok wydania: 2016

Komentarze nie są potwierdzone zakupem

Inni klienci sprawdzali również

7.1 / 10 (269 ocen)

2324

23,21 zł - najniższa cena 34,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

5.2 / 10 (73 ocen)

2990

29,90 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

2664

26,64 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna
Do koszyka

8.2 / 10 (53 ocen)

2679

26,79 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna
Do koszyka

2164

21,64 zł - najniższa cena 34,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

9.0 / 10 (7 ocen)

2999

29,99 zł - najniższa cena 44,99 zł - cena detaliczna
Do koszyka

2679

26,79 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna
Do koszyka

8871

88,71 zł - najniższa cena 99,90 zł - cena detaliczna
Do koszyka

979

8,58 zł - najniższa cena 12,99 zł - cena detaliczna
Do koszyka

3999

39,99 zł - najniższa cena 59,99 zł - cena detaliczna
Do koszyka