Komentarze nie są potwierdzone zakupem
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych.
Każdy rozdział to skarbnica wiedzy na temat gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, a także wskazanie, które części rośliny są jadalne. W książce podany jest równiez okres zbioru, substancje czynne i właściwości farmakologiczne roślin, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znajduje się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi czy japońskie ciasteczka z bylicą. Książka jest bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, a także wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę”.
"Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał…"
Wojciech Modest Amaro, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *
"Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny."
Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka
Wydanie: pierwsze
Data pierwszego wydania:
2018-07-18
ISBN: 978-83-101-3374-8
EAN: 9788310133748
Format: 189x245mm
Cena detaliczna: 64,90 zł