Komentarze nie są potwierdzone zakupem
„Domowe dania wigilijne i świąteczne” to zbiór 25 tradycyjnych przepisów świątecznych potraw, które może wykonać każdy w zaciszu swojego domu. Przepisy autorstwa Grażyny Kilanowicz-Bareckiej przedstawine zostały w sposób przejrzysty, a zarazem atrakcyjny. Całość wzbogacona wstępem i komentarzami autorstwa Katarzyny Lengren. Zachęcamy do przygotowania smakowitych dań zarówno dla rodziny, jak i przyjaciół.
W czasach przesytu jedzeniem, wykonywanym przez profesjonalnych kucharzy, przynajmniej raz do roku albo dwa… chcemy gotować sami. Ta książka jest dla tych, którzy nie potrafią gotować, lecz raz w święta chcą się popisać. Ale również dla tych, którzy gotują świetnie, a tylko chcą sobie przypomnieć co i jak, w jakiej kolejności, a przede wszystkim w jakich proporcjach sypie się, wrzuca, dolewa i miesza. Przepisy Gagi Bareckiej – którą znam osobiście i dlatego wiem, co mówię – są takie jak ona sama, czyli łączą dwie zdawałoby się sprzeczne, niemożliwe do pogodzenia zalety – są artystycznie lekkie i nowoczesne – i jednocześnie dokładne, rzetelne i tradycyjne. Kuchnia domowa w jej wydaniu zachwyca, ale nie onieśmiela, na pierożkach widać ślad palca, a nie włoskiej maszynki do produkowania ravioli. To, co leży na talerzu, jest na pewno ugotowane w domu i każdy, nawet mało odważny kucharz czy kucharka, patrząc na zdjęcie, może sobie wyobrazić to danie na własnym półmisku.
Katarzyna Lengren / Ze wstępu