Komentarze nie są potwierdzone zakupem
Książka, z której dzieci dowiedzą się, jak z mleka powstają kefir i jogurt. Mały Pankracy dostaje od mamy bidon z mlekiem. Roztargniony chłopiec zapomina je wypić. Kiedy znajduje bidon następnego dnia mleko jest już kwaśne w smaku i ma dziwną konsystencję. Jak to się stało? – zastanawia się chłopiec. Na szczęście szkolny nauczyciel, profesor Tatarak potrafi w prosty sposób wytłumaczyć procesy zachodzące w nieprzegotowanym mleku. Jakie bakterie sprawiają, że z mleka powstają mleczne przetwory? Czym jest kumys? Na czym polega fermentacja? Skąd się bierze kwas mlekowy?
Seria „Czytam sobie” poziom 2 to książeczki przeznaczone dla dzieci, które już rozpoczęły naukę czytania. Zdania są dłuższe i bardziej złożone, pojawiają się bardziej złożone dialogi. Teksty liczą około 800-900 wyrazów. Na tym etapie mały czytelnik doskonali dotychczasowe umiejętności oraz poznaje 23 podstawowe głoski oraz „h”. Uczy się także sylabizowania, a przyswajanie nowych wyrazów ułatwia duża czcionka oraz kolorowe rysunki autorstwa najlepszych polskich ilustratorów. Forma książeczek z serii „Czytam sobie” jest zgodna z zaleceniami metodyków.
Wydanie: pierwsze
Data pierwszego wydania:
2017-03-27
ISBN: 978-83-281-2235-2
EAN: 9788328122352
Format: 15.0x18.5cm
Cena detaliczna: 13,44 zł